Assalamualaikum and Hi earthlings ❤


Post kali ni Indah nak share pengalaman Indah masa ambil ujian lesen D (kereta) dan manual. Resultnya alhamdulillah lulus hehe. Dah boleh jadi driver grab XD Tapi Indah nak share pengalaman yang dekat tempat Indah ambil laa. Boleh laa refer untuk sedia walaupun tak sama kan.

     Jadi, hari yang ada ujian JPJ tu, kalau boleh datang awal okay, 8 pagi. Nanti ada Petugas Ujian panggil siapa ambik lesen D ke B2 ke apa ke berkumpul di bilik yang ditetapkan untuk dengar taklimat JPJ. Taklimat nya Pegawai JPJ akan bagitahu apa yang patut dibuat atau tips2, kesalahan2 yg selalu calon buat contoh nya lupa pkai tali pinggang, tak buat CITO, haaa yg tu penting. Lepas taklimat dari Pegawai JPJ, keluar kan IC dan Lesen L untuk daftar, diorang uruskan. Nanti tengok dulu no giliran korang berapa or tanya cikgu yang mengajar tu. Kat tempat Indah ada papan kenyataan tu, so hari sebelum test Indah tengok je sendiri, korang pun cari laaa or tanya cikgu masing2. 


     Kemudian terus berkumpul dekat area litar, buat RPK dengan RSM dulu, akan dipanggil berdasarkan number giliran. Nak tengok contoh RSM boleh click link kat bawah, nanti indah senaraikan.  Indah paling takut dan cuak ujian bukit sebab masa latihan, tang bukit tu selalu berhenti awal dari garisan kuning. So masa latihan pun dah begitu, apatah lagi masa Ujian JPJ. Cuak teroks hahahaha. Tapi masa ujian nanti boleh buat dua kali, contoh korang tak sampai garisan kuning, undur balik, naik lagi sekali. Tanya cikgu okay untuk kepastian. Dekat tempat Indah belajar tu, diorang ajar macam2 tips dan ikut tanda untuk mahir dalam litar contoh macam, pulas stereng bila bahu sama dengan divider ke. 

     Masa ujian nanti, sebelum masuk Z ke S ke parking sisi ke, tengok dulu orang2 yang sebelum ni macam mana. Kalau Pegawai suruh tunggu dulu ke, tunggu arahan untuk masuk ke. Survey keadaan dulu, nanti tak pasal pasal kena marah, dah effect markah. Rugi genggg. So lucky laa siapa yang number giliran tengah2 ke, boleh tengok orang lain buat dulu haha.

     So selesai Litar, pergi lah beratur untuk ujian jalan raya pulak. Takpayah ambik kertas tu, diorang pas nanti masa tunggu jalan raya. Macam biasa lah, ikut giliran. Sambil tu baca laa Ayat Qursi, selawat, doa kat Allah supaya dipermudah kan. Bawa bertenang, ada kawan sembang2 dulu hahaha. Indah dengan sorang lagi kawan harap sangat dapat Pegawai JPJ lelaki, bukan sebab gatal okay. Tapi orang cakap Pegawai lelaki lagi bertenang dari perempuan. Perempuan garang dan berkemungkinan calon akan dibawa pulang oleh JPJ itu sendiri. You know what I meant kan ? πŸ‘€

     Tapi itu semua salah lagi dipersalahkan. Sebab you know what, Pegawai lelaki ada je yang garang masa tu dan Indah dapat Pegawai perempuan, she so soft spoken and sweet and ofcourse la ada je yg muka serius. So DOA adalah tips dan perkara yang sangat penting untuk korang lakukan. The power of DOA, tak lupa juga Ayat Qursi okie? Penting juga untuk fokus dan dengar arahan Petugas Ujian.

     Masa ujian jalan raya dia ckp "saya akan bagi masa 5 minit utk awak buat RSM" so start lah. Ingat step semua, JANGAN LUPA ! Sebab indah lupa betulkan cermin hahahaha :') potong markah disitu. Lepas tu dia suruh jalan, mulakan lah pemanduan anda dengan bismillah. Bawa dengan tenang dan pulang ke driving school dengan keputusan yg lulus. Kepada yang membaca dan ujian JPJ esok lusa tulat minggu depan, Goodluck guys ! ❤πŸ’œ


xoxo,


Ujian JPJ untuk Kereta ( D-Manual )

7 September 2019

Assalamualaikum and Hi earthlings ❤


Post kali ni Indah nak share pengalaman Indah masa ambil ujian lesen D (kereta) dan manual. Resultnya alhamdulillah lulus hehe. Dah boleh jadi driver grab XD Tapi Indah nak share pengalaman yang dekat tempat Indah ambil laa. Boleh laa refer untuk sedia walaupun tak sama kan.

     Jadi, hari yang ada ujian JPJ tu, kalau boleh datang awal okay, 8 pagi. Nanti ada Petugas Ujian panggil siapa ambik lesen D ke B2 ke apa ke berkumpul di bilik yang ditetapkan untuk dengar taklimat JPJ. Taklimat nya Pegawai JPJ akan bagitahu apa yang patut dibuat atau tips2, kesalahan2 yg selalu calon buat contoh nya lupa pkai tali pinggang, tak buat CITO, haaa yg tu penting. Lepas taklimat dari Pegawai JPJ, keluar kan IC dan Lesen L untuk daftar, diorang uruskan. Nanti tengok dulu no giliran korang berapa or tanya cikgu yang mengajar tu. Kat tempat Indah ada papan kenyataan tu, so hari sebelum test Indah tengok je sendiri, korang pun cari laaa or tanya cikgu masing2. 


     Kemudian terus berkumpul dekat area litar, buat RPK dengan RSM dulu, akan dipanggil berdasarkan number giliran. Nak tengok contoh RSM boleh click link kat bawah, nanti indah senaraikan.  Indah paling takut dan cuak ujian bukit sebab masa latihan, tang bukit tu selalu berhenti awal dari garisan kuning. So masa latihan pun dah begitu, apatah lagi masa Ujian JPJ. Cuak teroks hahahaha. Tapi masa ujian nanti boleh buat dua kali, contoh korang tak sampai garisan kuning, undur balik, naik lagi sekali. Tanya cikgu okay untuk kepastian. Dekat tempat Indah belajar tu, diorang ajar macam2 tips dan ikut tanda untuk mahir dalam litar contoh macam, pulas stereng bila bahu sama dengan divider ke. 

     Masa ujian nanti, sebelum masuk Z ke S ke parking sisi ke, tengok dulu orang2 yang sebelum ni macam mana. Kalau Pegawai suruh tunggu dulu ke, tunggu arahan untuk masuk ke. Survey keadaan dulu, nanti tak pasal pasal kena marah, dah effect markah. Rugi genggg. So lucky laa siapa yang number giliran tengah2 ke, boleh tengok orang lain buat dulu haha.

     So selesai Litar, pergi lah beratur untuk ujian jalan raya pulak. Takpayah ambik kertas tu, diorang pas nanti masa tunggu jalan raya. Macam biasa lah, ikut giliran. Sambil tu baca laa Ayat Qursi, selawat, doa kat Allah supaya dipermudah kan. Bawa bertenang, ada kawan sembang2 dulu hahaha. Indah dengan sorang lagi kawan harap sangat dapat Pegawai JPJ lelaki, bukan sebab gatal okay. Tapi orang cakap Pegawai lelaki lagi bertenang dari perempuan. Perempuan garang dan berkemungkinan calon akan dibawa pulang oleh JPJ itu sendiri. You know what I meant kan ? πŸ‘€

     Tapi itu semua salah lagi dipersalahkan. Sebab you know what, Pegawai lelaki ada je yang garang masa tu dan Indah dapat Pegawai perempuan, she so soft spoken and sweet and ofcourse la ada je yg muka serius. So DOA adalah tips dan perkara yang sangat penting untuk korang lakukan. The power of DOA, tak lupa juga Ayat Qursi okie? Penting juga untuk fokus dan dengar arahan Petugas Ujian.

     Masa ujian jalan raya dia ckp "saya akan bagi masa 5 minit utk awak buat RSM" so start lah. Ingat step semua, JANGAN LUPA ! Sebab indah lupa betulkan cermin hahahaha :') potong markah disitu. Lepas tu dia suruh jalan, mulakan lah pemanduan anda dengan bismillah. Bawa dengan tenang dan pulang ke driving school dengan keputusan yg lulus. Kepada yang membaca dan ujian JPJ esok lusa tulat minggu depan, Goodluck guys ! ❤πŸ’œ


xoxo,


Assalamualaikum and Hi earthlings ❤


     I love seeing what's on other people phone. What's apps they've been using, the wallpaper etc. That's why I wanted to share with you what's on my phone hehe. Oh and you can share with me too with a comment or leave the link in the comment box *wink*

I'm using Xiaomi Redmi 5 Plus that comes with 4000mah battery and 5.99 inches of screen.


     Lockscreen. I downloaded the wallpaper from Pinterest. There are many beautiful wallpapers on Pinterest. Rambang mata tahu tak, kena ada banyak handphone untuk set banyak wallpaper sobs T_T


     Homescreen. Can we take a minute to appreciate my home screen? Who is she? Oh, she is Lisa from BLACKPINK. I'm a "blink" since 2016 okay. On my home screen, you can see that I categorised the apps based on colour. The next page showed general apps usually come with the phone such as play store, gallery etc. There's also the camera, messages, phone call and lock.

Green Folder.

1. Whatsapp - I bet everyone has installed this app right?  

Red Folder

Yellow Folder

Blue Folder

There you go, my entire phone and that's all the apps that I installed on my phone. What is your can and cannot live without apps?

xoxo,

What's on My Phone

5 September 2019

Assalamualaikum and Hi earthlings ❤


     I love seeing what's on other people phone. What's apps they've been using, the wallpaper etc. That's why I wanted to share with you what's on my phone hehe. Oh and you can share with me too with a comment or leave the link in the comment box *wink*

I'm using Xiaomi Redmi 5 Plus that comes with 4000mah battery and 5.99 inches of screen.


     Lockscreen. I downloaded the wallpaper from Pinterest. There are many beautiful wallpapers on Pinterest. Rambang mata tahu tak, kena ada banyak handphone untuk set banyak wallpaper sobs T_T


     Homescreen. Can we take a minute to appreciate my home screen? Who is she? Oh, she is Lisa from BLACKPINK. I'm a "blink" since 2016 okay. On my home screen, you can see that I categorised the apps based on colour. The next page showed general apps usually come with the phone such as play store, gallery etc. There's also the camera, messages, phone call and lock.

Green Folder.

1. Whatsapp - I bet everyone has installed this app right?  

Red Folder

Yellow Folder

Blue Folder

There you go, my entire phone and that's all the apps that I installed on my phone. What is your can and cannot live without apps?

xoxo,

Assalamualaikum dan selamat sejahtera penduduk bumi sekalian. 


     Ada sesiapa yang dalam tempoh nak ambil lesen ke tu? Indah dalam proses nak ambil lesen dan Indah nak share sikit sebanyak pengalaman nak ambil lesen ni dan sebelum test JPJ. Pengalaman semasa belajar. 

Disclaimer: Semua ni Indah cerita pengalaman Indah sendiri kat tempat Indah belajar, kalau konfius ke apaa boleh tanya cikgu yang ajar korang. Indah share untuk rujukan dan bayangan sahaja hehe.

     First of all, yuran yang Indah bayar untuk ambil lesen adalah RM850 and ada sedikit add on untuk ujian QTI rm35. Indah ambil dekat icity Simpang Pulai perak dan manual, bukan auto ya. Proses belajar Auto dan Manual berbeza dan rasanya Auto mahal sikit dari Manual. Okay lepas bayar, agent yang uruskan pun bagitahu la apa kena buat seterusnya, nama pun agent kan so dia akan uruskan. Tanya je apa yang korang nak tahu, kan dah bayorrrrr :)

1. Ceramah.

     Ceramah adalah step pertama yang kena buat untuk ambil lesen sama ada motor or kereta. Ceramah berlangsung selama 6 jam . Ada dua sesi (Teori&Praktikal). Sebelum start ceramah pihak driving school akan bagi buku untuk refer masa dengar ceramah nanti. Pakai lah baju and sesuai ya.

2. Ujian komputer.

     Selesai ceramah, book date kalau dah ready untuk buat ujian komputer. Result ujian ni akan menentukan korang layak dapat L atau tak. Kena dapat kan L dulu untuk belajar di litar dan jalan raya, okay ? So kena study dan kadang2 ada driving school yang bagi buku latihan, so boleh try and familiar dengan soklan2 yg diberikan.

     Untuk lulus kena markah 42/50 keatas. Kalau lulus, boleh dah buat lesen L, kalau gagal, kena repeat lah. Not sure berapa tapi bawah rm25 je rasanya. L valid untuk 3 bulan sahaja, kalau siapa yg belajar ke, nak ambik L dulu nanti baru smbung, jangan lupa renew. Dan nak ambil ujian JPJ pun lesen L kena matang 1 bulan paling kurang. Kalau dah ada lesen motor nak ambil lesen kereta pulak, kena ambil juga ujian komputer lagi sekali.

3. Belajar litar dan jalan raya dan QTI.

RPK & RSM

LITAR (5jam)

1) Bukit
2) Jalan Z
3) Jalan S
4) Parking sisi
5) Parking 3 penjuru

JALAN RAYA (10jam)

     Belajar bawa kereta di atas jalan raya. Macam tempat Indah, cikgu akan ajar 3 jalan dan salah satu akan dipilih semasa test. So practice la jalan2 ni. Indah ambil masa 3 minggu untuk ambil ujian JPJ. Minggu pertama belajar dua hari (Litar), sehari belajar dua jam. Minggu kedua (Jalan raya) pun sama dua hari. Minggu ketiga test hari khamis, so isnin selasa rabu belajar 2 jam juga (praktis mana yang lemah).

QTI

Qti ni test dengan agent, ala ala test dengan JPJ jugak untuk uji korang dah lulus ke belum untuk ke JPJ . Sekolah memandu yang buat, depends laaa. Elok laa jugak boleh la get ready takde cikgu kat sebelah, kalau tak melayang πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ kalau gagal :')

4) Ujian JPJ.

     Pengalaman Indah untuk ujian JPJ indah taip di entri baru okay. Sebab nak cerita kan detail kan panjang sikit. Ini sahaja yang Indah dapat share untuk post kali ini.



xoxo,

Lesen Kereta 2019

3 September 2019

Assalamualaikum dan selamat sejahtera penduduk bumi sekalian. 


     Ada sesiapa yang dalam tempoh nak ambil lesen ke tu? Indah dalam proses nak ambil lesen dan Indah nak share sikit sebanyak pengalaman nak ambil lesen ni dan sebelum test JPJ. Pengalaman semasa belajar. 

Disclaimer: Semua ni Indah cerita pengalaman Indah sendiri kat tempat Indah belajar, kalau konfius ke apaa boleh tanya cikgu yang ajar korang. Indah share untuk rujukan dan bayangan sahaja hehe.

     First of all, yuran yang Indah bayar untuk ambil lesen adalah RM850 and ada sedikit add on untuk ujian QTI rm35. Indah ambil dekat icity Simpang Pulai perak dan manual, bukan auto ya. Proses belajar Auto dan Manual berbeza dan rasanya Auto mahal sikit dari Manual. Okay lepas bayar, agent yang uruskan pun bagitahu la apa kena buat seterusnya, nama pun agent kan so dia akan uruskan. Tanya je apa yang korang nak tahu, kan dah bayorrrrr :)

1. Ceramah.

     Ceramah adalah step pertama yang kena buat untuk ambil lesen sama ada motor or kereta. Ceramah berlangsung selama 6 jam . Ada dua sesi (Teori&Praktikal). Sebelum start ceramah pihak driving school akan bagi buku untuk refer masa dengar ceramah nanti. Pakai lah baju and sesuai ya.

2. Ujian komputer.

     Selesai ceramah, book date kalau dah ready untuk buat ujian komputer. Result ujian ni akan menentukan korang layak dapat L atau tak. Kena dapat kan L dulu untuk belajar di litar dan jalan raya, okay ? So kena study dan kadang2 ada driving school yang bagi buku latihan, so boleh try and familiar dengan soklan2 yg diberikan.

     Untuk lulus kena markah 42/50 keatas. Kalau lulus, boleh dah buat lesen L, kalau gagal, kena repeat lah. Not sure berapa tapi bawah rm25 je rasanya. L valid untuk 3 bulan sahaja, kalau siapa yg belajar ke, nak ambik L dulu nanti baru smbung, jangan lupa renew. Dan nak ambil ujian JPJ pun lesen L kena matang 1 bulan paling kurang. Kalau dah ada lesen motor nak ambil lesen kereta pulak, kena ambil juga ujian komputer lagi sekali.

3. Belajar litar dan jalan raya dan QTI.

RPK & RSM

LITAR (5jam)

1) Bukit
2) Jalan Z
3) Jalan S
4) Parking sisi
5) Parking 3 penjuru

JALAN RAYA (10jam)

     Belajar bawa kereta di atas jalan raya. Macam tempat Indah, cikgu akan ajar 3 jalan dan salah satu akan dipilih semasa test. So practice la jalan2 ni. Indah ambil masa 3 minggu untuk ambil ujian JPJ. Minggu pertama belajar dua hari (Litar), sehari belajar dua jam. Minggu kedua (Jalan raya) pun sama dua hari. Minggu ketiga test hari khamis, so isnin selasa rabu belajar 2 jam juga (praktis mana yang lemah).

QTI

Qti ni test dengan agent, ala ala test dengan JPJ jugak untuk uji korang dah lulus ke belum untuk ke JPJ . Sekolah memandu yang buat, depends laaa. Elok laa jugak boleh la get ready takde cikgu kat sebelah, kalau tak melayang πŸ’ΈπŸ’ΈπŸ’Έ kalau gagal :')

4) Ujian JPJ.

     Pengalaman Indah untuk ujian JPJ indah taip di entri baru okay. Sebab nak cerita kan detail kan panjang sikit. Ini sahaja yang Indah dapat share untuk post kali ini.



xoxo,

© Syahindah Ms. Design by Fearne.